Jakie dania przygotujemy w szybkowarze?

cookstore

Gotowanie w domu stało się znowu bardzo modne. Doceniamy domowe potrawy za ich smak i aromat, a także za możliwość samodzielnego dobrania składników do dania. Niestety, jesteśmy coraz bardziej zabiegani, co sprawia, że musimy gotować jedynie potrawy, które można przyrządzić szybko. Na szczęście, dzięki szybkowarom możemy również od czasu do czasu zjeść inne dania.

Nie musisz dusić, smażyć i namaczać

Wiele potraw wymaga długiego przygotowania. Dotyczy to zwłaszcza dań z fasoli, grochu, soczewicy i innych roślin strączkowych oraz z mięs takich jak: wołowina, cielęcina czy baranina. Zwykle wybieramy więc ciągle te same dania, które możemy przygotować w maksimum godzinę. Czy jednak czasem nie marzymy, by zjeść pyszne i soczyste żeberka bądź bitki wołowe nie tylko od święta, ale także gdy wrócimy z pracy? Jeśli tak, możemy wyposażyć swoją kuchnię w szybkowar.

Gotowanie w szybkowarze pozwala pominąć wiele procesów obróbki różnych składników. Przykładowo, wołowina, którą do tej pory musieliśmy dusić do miękkości przez około 3 godziny, może być gotowa w zaledwie godzinę. W szybkowarze jest ona bowiem poddawana procesom gotowania pod ciśnieniem, dzięki czemu czas potrzebny do jej przyrządzenia może być krótszy nawet o ponad połowę. Nie musimy już poświęcać wielu godzin na gotowanie, gdyż wystarczy kilka minut, a smaczny obiad przygotuje się dla nas sam.

Dania jednogarnkowe

Obecnie bardzo popularne stało się przygotowywanie dań jednogarnkowych. Najprościej mówiąc, są to dania, których wszystkie składniki gotują się razem. Najpopularniejszym daniem jednogarnkowym w Polsce jest oczywiście bigos, który przygotowuje się u nas od pokoleń. Szybkowar umożliwia nam jednak przygotowanie o wiele większej liczby dań jednogarnkowych, w tym także potraw kuchni chińskiej, indyjskiej, marokańskiej lub meksykańskiej.

Decydując się na przygotowanie dania jednogarnkowego w szybkowarze, możemy być pewni, że wszystkie składniki potrawy będą mieć odpowiednią miękkość, a ich smak będzie znacznie bogatszy, dzięki skróceniu czasu gotowania. Ponadto urządzenie nie wymaga stałego pilnowania potrawy ani mieszania jej podczas jej przyrządzania, co pozwala nam zająć się bez przeszkód innymi sprawami.

Posiłki dla dzieci

Co ważne, szybkowar jest urządzeniem, w którym można przygotować bardzo zdrowe i smaczne posiłki dla małych dzieci i niemowląt. Dzięki temu, że potrawy gotują się krótko, użyte do ich przyrządzenia mięso czy warzywa nie tracą dużych ilości witamin i składników mineralnych, dlatego są bardzo zdrowe dla maluchów. Ponadto posiłki zachowują naturalne smaki, co pozwala nie dodawać do nich soli, która jest szkodliwa zwłaszcza dla maluchów poniżej 12 miesiąca życia.

Z dań przyrządzonych w szybkowarze można również przygotować przeciery dla małych dzieci i następnie spasteryzować je w małych słoiczkach. Dotyczy to zarówno posiłków mięsnych, jak i wegetariańskich czy nawet samych owoców. Co ważne, posiłki te mogą być później przechowywane nawet przez okres 6 miesięcy, co jest znacznym ułatwieniem dla pracujących rodziców.

Artykuł powstał w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store

You may also like...