Blender – jaki wybrać?
Blender jest urządzeniem, które coraz częściej spotyka się w kuchniach zarówno profesjonalnych, doświadczonych kucharzy, jak i amatorów gotowania czy zabieganych pań domu. Jest ono bowiem niezwykle funkcjonalne i pozwala na szybsze i sprawniejsze wykonywanie takich czynności jak miksowanie owoców, wykonywanie ciasta na naleśniki czy nawet rozdrabnianie orzechów. Na jaki blender warto zatem się zdecydować?
Rodzaje blenderów
Aby wybrać najlepszy dla siebie blender, warto na początek poznać podstawowe rodzaje tych sprzętów, które są dostępne na rynku.
Pierwszy, podstawowy model najczęściej określa się mianem blendera ręcznego. Ma on bowiem niewielki rozmiar, dostosowany do utrzymania urządzenia w dłoni. Dlatego jego konstrukcja składa się tylko z uchwytu, w którym znajduje się cały mechanizm, oraz dołączanych do niego końcówek odpowiadających za miksowanie, mielenie bądź rozdrabnianie.
Kolejnym rodzajem blenderów są blendery kielichowe (lub inaczej stojące). Od swoich poprzedników różnią się one tym, że posiadają własny kielich, do którego wkłada się rozdrabniane produkty, dlatego do jego użycia nie trzeba korzystać z innych pojemników.
Ranking cen blenderów – https://www.bomi.pl/ranking-blenderow-top-10-najlepszych-modeli/
Ceny tych urządzeń kuchennych w dużej mierze zależą od ich rozmiarów oraz funkcji, dlatego też blendery stojące zazwyczaj są prawie dwa razy droższe od blenderów ręcznych.
Blendery ręczne bardzo dobrej jakości można dostać w cenie około 150 złotych. Mniej rozbudowane, aczkolwiek równie praktyczne urządzenia można jednak znaleźć już w cenie 100, a nawet 50 złotych.
W przypadku blenderów stojących nawet średniej klasy modele to wydatek rzędu kilkuset złotych. Najtańszy blender tego typu kosztuje bowiem blisko 200 złotych, najdroższy zaś- ponad 500 złotych.