Jak planować wesele?
Huczne wesela odchodzą do lamusa – mimo tego wiele par nadal pragnie, aby świętować ten szczególny dzień w gronie licznych znajomych. W tym celu konieczne jest zaplanowanie wesela w najdrobniejszych szczegółach – oczywiście najważniejsza jest sala i zaplanowanie przyjęcia w restauracji hotelowej czy innym lokalu. Jak zabrać się do tego zadania? Ważny jest plan!
Planowanie wesela powinniśmy rozpocząć nie później niż na pół roku przed planowaną uroczystością. Zazwyczaj znajdziemy wtedy wolny termin w salach, jeśli jednak zależy nam na topowym miejscu w znanym hotelu może się okazać, że konieczne jest rezerwowanie nawet z rocznym wyprzedzeniem! Najbardziej oblegane sale balowe zapewniają bowiem nie tylko liczne atrakcje, ale i wspaniały wystrój.
Podczas rozmowy z managerem sali musimy wiedzieć, że to zaliczka jest gwarancją rezerwacji terminu. Zazwyczaj managerowie restauracji rozkładają płatność na kilka rat, przez co możliwe jest elastyczniejsze dysponowanie finansami. Podczas pierwszego spotkania, poza terminem, musimy również oszacować liczbę gości – na tej podstawie ustalana może być cena, ale też ilość personelu obsługującego imprezę.
Jakie menu wybrać?
Podczas kolejnych spotkań musimy omówić kwestię ustawienia i dekoracji stołów. Kiedy dojdzie do omawiania menu zazwyczaj kucharz restauracji da nam do wyboru kilka propozycji menu. Możemy wybrać konkretną z nich lub też wymieszać je ze sobą. Kolejnym zagadnieniem jest alkohol – istnieją dwie opcje: można zamówić go w lokalu lub też indywidualnie, z hurtowni. Restauracja zaproponuje nam także zapewnienie tortu ślubnego – nie ma jednak konieczności korzystania z tej oferty.
Co zrobić, kiedy na nasze przyjęcie przyjeżdżają goście z dalekich stron? Wesela w hotelu w Warszawie umożliwiają dodatkowo zakwaterowanie i przenocowanie gości. Zazwyczaj właściciele obiektu proponują wtedy atrakcyjne ceny z rabatami.