a
HomeZdrowie i urodaPożywna zupa na co dzien

Pożywna zupa na co dzien

Pożywna zupa na co dzien

Pomidorowa czy rosół? Przed tym dylematem stają codziennie setki polskich gospodyń domowych, wiedząc, że zupa to danie sycące i zaspokajające pierwszy głód domowników. Często jednak z domu rodzinnego wynoszą ograniczoną ilość pomysłów na zupę i inspiracji szukają na forach kulinarnych i grupach dyskusyjnych w social mediach.

Zupy jarzynowe

Wśród podawanych na forach przykładów smacznych zup i potraw jednogarnkowych dominują zupy jarzynowe przygotowywane na bazie mrożonek bądź świeżych warzyw. Często kucharki wykorzystują też susz warzywny, który znacznie skraca proces przygotowania potrawy, gdyż eliminuje konieczność obierania i ścierania warzyw. Susz warzywny przydaje się zatem przede wszystkim wówczas, gdy czas przygotowania posiłku jest ograniczony.

Zupy krem

Jednym z wariantów zup jarzynowych są coraz bardziej popularne zupy kremowe. Przygotowuje się je, korzystając z gotowych mieszanek w torebkach , zawierających susz warzywny z wybranych jarzyn oraz dodatki. Zupę krem można tez przygotować samodzielnie stosując świeże warzywa. Wystarczy do rosołu lub bulionu warzywnego dodać warzywa o wybranej barwie i pasujące do siebie smakowo, by mieć własną oryginalną zupę krem z warzyw białych, czerwonych, pomarańczowych bądź zielonych. Zupy kremowe podaje się z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami słonecznika, dyni i innymi nasionami nadającymi się do prażenia.

Gęste zupy typu danie jednogarnkowe

Zupa nie musi być tylko preludium do dania głównego. Gęste zupy potrafią zaspokoić głód nawet ciężko pracującego człowieka. Takim daniem jest zupa gulaszowa przygotowywana z kilku gatunków mięsa i warzyw. Także w jej wypadku sprawdzi się zastosowanie suszu warzywnego, który wzbogaci smak dania. Podobnie jako samodzielne danie obiadowe sprawdzi się żur, czy barszcz biały. Tu pożywny dodatek stanowi pokrojona w kostkę wędlina, biała kiełbasa oraz gotowane jajka. Często gotuje się też fasolową i grochową, które uchodzą za potrawy smaczne, pożywne i stosunkowo tanie.

Zupy sezonowe

Przyglądając się preferencjom smakowym Polaków nie można pominąć zup sezonowych, wśród których najbardziej popularną zda się wiosną szczawiowa, latem ogórkowa, zaś jesienią grzybowa. Sporadycznie przygotowuje się szparagową lub z zielonego groszku.

Share With:

BozenaKowalczyk@dayrep.com