Sposoby parzenia kawy
Kiedy mówimy o włoskiej kawie, powinniśmy koniecznie wspomnieć również o sposobach jej parzenia. Włosi przywiązują do kawy ogromną wagę. Bardzo często mówi się, że osiągnęli prawdziwą perfekcję, jeśli chodzi o parzenie kawy. Poniżej prezentujemy najbardziej popularne rodzaje kawy, jeśli chodzi o ich zaparzanie.
Espresso
To najbardziej klasyczna włoska kawa. To ona bardzo silnie kojarzy się nam z włoską tradycją kulinarną. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie espresso jest podstawą wielu innych napojów na bazie kawy. Dobrze przyrządzone espresso charakteryzuje się kremową pianką. Włosi do takiej kawy dodają naprawdę niemałą ilość cukru. Klasyczne włoskie espresso podawane jest w bardzo małych filiżankach, których pojemność waha się od 50 do 70 ml. Bardzo często do filiżanki espresso otrzymamy również szklankę wody.
Espresso macchiato
To kawowy napój, który przygotowuje się z niezwykle esencjonalnego klasycznego naparu, do którego dodano spienione mleko. I tu uwaga: mleko to może być zarówno ciepłe, jak i zimne. Macchiato serwuje się w sposób bardzo zbliżony do tradycyjnego espresso. Malutkie filiżanki wykonane z porcelany lub porcelitu do postawa.
Caffe latte
To po prostu kawa z mlekiem. Podawana jest w wysokich szklankach lub filiżankach o naprawdę sporej pojemności. Taka kawa najchętniej pijana jest przez Francuzów. Nie oznacza to jednak, że nie sięgają po nią również Włosi. Caffe latte świetnie sprawdza się jako dodatek do śniadania. 1/3 takiej kawy stanowi klasyczne espresso, zaś 2/3 to mleko, które powinno być gorące i lekko spienione.
Więcej na sklep kawa ziarnista – Cafesilesia.pl