Najczęstsze błędy związane z dekoracją stołu
Dekoracja stołu ma sprawić, aby ten wyglądał bardzo ekskluzywnie. Niestety czasem ma zupełnie odwrotny efekt, zwykle wtedy, kiedy albo nie mamy pojęcia o tym jak poprawnie dekorację wykonać lub gdy w jednym momencie chcemy wykorzystać wszystko, co znajdzie się pod naszą ręką.
Nieudana dekoracja jest gorsza niż żadna. Sprawia, że nasz stół wygląda komicznie, a gościom jest niewygodnie. Nie raz powoduje, że Ci parskają ze śmiechu nie chcąc jednocześnie sprawiać nam przykrości. Aby uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji wystarczy nauczyć się sztuki dekoracji, a żeby było szybciej to po prostu przeczytać ten wpis.
Jakie błędy dekoracyjne naszego stołu zdarzają się najczęściej?
- Zbyt duża wiązanka kwiatów
Stawiana na środku stołu, w miejscu najbardziej widocznym i newralgicznym sprawia, że goście nie widzą swoich twarzy. Oczywiście jest to niekomfortowa sytuacja zwłaszcza podczas rozmowy. Nie widząc swojego rozmówcy trudno jest nam nawiązać z nim jakiś bliższy kontakt.
Jeśli już zdecydujemy się na dekorację naszego stołu wybierzmy lepiej kwiaty pasujące do bardzo wysokiego wazonu lub mniejsze, delikatne, które tylko podkreślą dekorację stołu.
- Obrus niedopasowany do sytuacji
Obrus to najważniejszy element naszego stołu. Powinien leżeć na nim idealnie i jednocześnie nie być zbyt pstrokaty. Tej zasady trzymajmy się zwłaszcza wtedy, kiedy mamy zamiar udekorować stół drobnymi przedmiotami. Jeśli mamy w planie zorganizować kolację wigilijną skuśmy się raczej na biały obrus i kolorową nakładkę np. o barwie mocnej czerwieni lub złota.
Obrus wigilijny w gwiazdki dodatkowo przyozdobiony reniferami, mikołajem i choinką może zupełnie zepsuć efekt końcowy naszej dekoracji.
- Kapiący wosk
Świece dodają klimatu i zapachu, jeśli zakupimy odpowiednie świece zapachowe. Kawa, czekolada, imbir, jabłko to ulubione zapachy na zimowe wieczory. Warto zatem znaleźć na nie miejsce także przy stole. Uwaga jednak z tym, jak je umieścimy. Zanim pojawią się na blacie naszego stołu warto zabezpieczyć je np. kładąc na jakiejś podstawce lub w szklanym pojemniku. Dzięki temu wosk nie zniszczy naszego obrusu oraz blatu.
- Jak ułożyć serwety
Pamiętajmy, że serwetki świetnie zdobią nasz stół, ale tylko wtedy, kiedy odpowiednio je ułożymy. Papierowe serwetki możemy umieścić w jednym, głównym serwetniku. Natomiast serwety z materiału upnijmy przy pomocy specjalnych klamer na każdym z talerzy, tak aby goście mogli je swobodnie położyć później na kolanach.
- Sztućce i porcelana
Nigdy nie będzie wyglądała dobrze, jeśli najnormalniej w świecie nie będzie wyglądała dobrze. Brudne naczynia oraz sztućce nie tylko zniechęcają do jedzenia, ale również pokazują nam jakimi jesteśmy gospodyniami.
Naczynie nie powinny być ponadto wyszczerbione, a sztućce muszą być ułożone na stole w odpowiedniej kolejności. Zasada jest taka, że sztućce do przekąsek układamy maksymalnie na zewnątrz zastawy. Sztućce do dania głównego bliżej talerza.